Τι να δείτε στο Ναύπλιο

μουσεία στο Ναύπλιο - Aetoma hotel
Μουσεία Ναυπλίου
26 Σεπτεμβρίου 2017

Πλατεία Συντάγματος

Εδώ χτυπά η καρδιά του Ναυπλίου! Η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης και σηματοδοτεί το τέλος του «Μεγάλου Δρόμου». Η Πλατεία Συντάγματος αποτελεί μαρτυρία του ενεργού ρόλου της πόλης στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, αφού το όνομα της συνδέεται με τον αγώνα για την παραχώρηση συντάγματος επί Όθωνα. Σήμα κατατεθέν της αποτελεί ο ιστορικός πλάτανος δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, που δεσπόζει στο τέρμα της πλατείας. Γύρω της στέκουν επιβλητικά τα πλέον σημαντικά κτίρια εκείνης της εποχής, όπως το Βουλευτικό, το πρώην τζαμί του Αγά Πασά, οι οικίες του Νικηταρά και του Κολοκοτρώνη. Μια πλατεία γεμάτη ζωή με παιδιά που παίζουν, γονείς που απολαμβάνουν τον καφέ ή το φαγητό τους στα παρακείμενα καφέ-εστιατόρια, διαβάτες που απολαμβάνουν τη βόλτα τους…

Βουλευτικό

Στο καλοδιατηρημένο τζαμί ενός Τούρκου Αγά που χτίστηκε στα 1730 μ.Χ. πάνω από την πλατεία Συντάγματος, στεγάστηκε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων στο διάστημα 1825-6 μ.Χ. Από εκεί πήρε και την ονομασία «Βουλευτικό», που μένει γνωστό το τζαμί ως σήμερα. Εδώ έγινε και η Δίκη των Οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης, του Θ. Κολοκοτρώνη και του Δ. Πλαπούτα. Χώρος πολιτισμού σήμερα, το Βουλευτικό χρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος και αίθουσα διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Παλαμήδι

Στα 216 μέτρα πάνω από την πόλη του Ναυπλίου υψώνεται το επιβλητικό κάστρο του Παλαμηδίου. Ανεβαίνοντας είτε με αυτοκίνητο από την ανατολική πλευρά είτε με τα πόδια από τα 999 σκαλιά στη δυτική πλευρά, η ιστορία αλλά και η θέα συνεπαίρνουν τον περιηγητή! Κατασκευάστηκε το 17ο αιώνα με σκοπό να αποτελέσει το κύριο αμυντικό στήριγμα του Ναυπλίου, που ήταν η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Παρ’ όλο που τότε εθεωρείτο απόρθητο, κυριεύθηκε από τους Τούρκους το 1715 στον τελευταίο Βενετοτουρκικό Πόλεμο.

Μπούρτζι

Το “νησί-φρούριο” βρίσκει τη ρίζα του ονόματός του στα τουρκοαιγυπτιακά. Το Μπούρτζι δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου του Ναυπλίου και είναι χτισμένο πάνω σε μια μικρή νησίδα μπροστά στο λιμάνι της πόλης. Το ενετικό φρούριο που ανεγέρθηκε τον 14ο αιώνα χρησίμευε ως κατοικία των δημίων τα πρώτα χρόνια μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Τη δεκαετία του 1950 λειτούργησε ως ξενοδοχείο, που φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες. Σημείο αναφοράς για την περιήγηση κάθε επισκέπτη το Μπούρτζι περιμένει να το δείτε από κοντά με τα βαρκάκια που εκτελούν το σύντομο δρομολόγιο ξεκινώντας από το λιμάνι της πόλης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το ιστορικό φρούριο απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, ενώ οι διαδικασίες της εκ νέου αξιοποίησης του δυστυχώς βραδυπορούν.

Πύλη της Ξηράς

Κατασκευάστηκε το 1708 και διαδέχτηκε προγενέστερη πύλη της πρώτης Eνετοκρατίας. Αποτελεί την μοναδική είσοδο της κάτω πόλης από τη στεριά, που μάλιστα έκλεινε μετά τη δύση του ηλίου. Όποιος έμενε απ’ έξω ήταν αναγκασμένος να διανυκτερεύσει εκτός των τειχών. Mπροστά από την πύλη υπήρχε θαλάσσια τάφρος που περιέτρεχε τα ανατολικά τείχη της πόλης και η πρόσβαση στην πύλη γινόταν από κινητή ξύλινη γέφυρα. Η καταστροφή της Πύλης επήλθε σταδιακά από το 1894 μ.Χ. ως το 1897 μ.Χ. Κοντά στην αριστερή παραστάδα υπάρχει εντοιχισμένη αναθηματική πλάκα που μνημονεύει την απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον Ενετό αρχιστράτηγο Μοροζίνι το 1687.

Ακροναυπλία

Η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας αποτελούσε την Ακρόπολη του Ναυπλίου. Οι Τούρκοι την ονόμαζαν «Ιτς-Καλέ», που σημαίνει εσωτερικό φρούριο. Η αρχαιότερη ακρόπολη του Ναυπλίου, κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και αποτελείται από τρία επίπεδα, καθένα εκ των οποίων ήταν κι ένα ξεχωριστό κάστρο. Τα τείχη της έχουν ύψος 85μ., πλάτος 400μ. και μήκος 900 μέτρα. Κάτω από την ακρόπολη και στο βορειοδυτικό μέρος της χερσονήσου οι Ενετοί έχτισαν το φρούριο του Τόρου με πέντε κανόνια, τα γνωστά «πέντε αδέλφια». Η Ακροναυπλία για πολλά χρόνια είχε μετατραπεί σε φυλακή για αντικαθεστωτικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Σήμερα, οι φυλακές αυτές έχουν κατεδαφισθεί και στη θέση τους έχει ανεγερθεί πολυτελές ξενοδοχείο.

Προμαχώνας Πέντε Αδέλφια

Ο προμαχώνας «Πέντε Αδέλφια» βρίσκεται στο βορειοδυτικό κλίτυ της Ακροναυπλίας και οφείλει το όνομα του στα πέντε ίδια πυροβόλα, που ενίσχυαν την άμυνα του. Αποτελεί τον μοναδικό σωζόμενο προμαχώνα της κάτω πόλης που διέφυγε της κατεδάφισης. Ο προμαχώνας, που προστάτευε το δυτικό τμήμα της κάτω Πόλης και το λιμάνι σε συνδυασμό με το Μπούρτζι, διαμορφώθηκε πιθανότατα από τους Ενετούς γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, ωστόσο, θα πρέπει να χρονολογηθεί αργότερα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, λόγω της προχειρότητας και της έλλειψης τέχνης που παρατηρούνται.

Πλατεία Φιλελλήνων

Πρόκειται για την πλατεία που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του Ναυπλίου. Το μνημείο των Φιλελλήνων, που δεσπόζει στο μέσο της πλατείας, ανεγέρθηκε το 1903 στη μνήμη των Γάλλων φιλελλήνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Στην υπερυψωμένη βάση του οβελίσκου, στη μία πλευρά, υπάρχει ανάγλυφη παράσταση με τις προσωποποιήσεις της Ελλάδος και της Γαλλίας, με τις μορφές της Αθηνάς και της Δημοκρατίας αντίστοιχα, ενώ στην ανατολική πλευρά της βάσης υπάρχει αναθηματική επιγραφή που μνημονεύει τους μεγάλους Γάλλους Φιλέλληνες. Στο βορειοδυτικό σημείο της πλατείας βρίσκεται προτομή της Μαντούς Μαυρογένους, ενώ στη βορειοανατολική πλευρά της πλατείας, υπάρχει ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, της οικογένειας Ιατρού, όπου στεγαζόταν από το 1972 μέχρι τη μεταφορά του στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, το Δημαρχείο της πόλης.

Παλιά πόλη

Η παλιά ή κάτω πόλη εκτείνεται βόρεια του Κάστρου της Ακροναυπλίας, από τον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό ως τον προμαχώνα των «Πέντε Αδελφών» και αποτελεί ουσιαστικά το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Προς το τέλος του 15ου αιώνα η πόλη άρχισε να επεκτείνεται με τεχνητές προσχώσεις και θεμελιώσεις σε ξύλινους πασσάλους, καθώς μέχρι τότε η περιοχή ήταν ελώδης και κατακλυσμένη από θάλασσα (εξαιρούνταν η συνοικία του Ψαρομαχαλά). Διαχωριζόταν από το Κάστρο της Ακροναυπλίας με παράλια τείχη, τα οποία ενίσχυαν προμαχώνες. Στην παλιά πόλη συναντά σήμερα κανείς κτίρια διαφόρων περιόδων κυρίως πρώιμα νεοκλασικά της καποδιστριακής και οθωνικής περιόδου, ενώ λίγα είναι τα ενετικά και τα τούρκικα σπίτια. Αξίζει να διαβεί κανείς τα σοκάκια της παλιάς πόλης με τις δρομόσκαλες και να μεταβεί νοερά σε μια εποχή μακρινή, χαραγμένη με ιστορία.

Πλατεία Τριών Ναυάρχων

Αφιερωμένη στη μνήμη των ναυάρχων, Κόδρινγκτον της Αγγλίας, Δεριγνύ της Γαλλίας και Χέιδεν της Ρωσίας που καταναυμάχησαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναβαρίνο το 1827. Η πλατεία διαμορφώθηκε επί Ιωάννη Καποδίστρια. Στο μέσο της βρίσκεται το ταφικό μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη, ηγετικής μορφής της Ελληνικής Επανάστασης. Στην πλατεία υπάρχουν αξιόλογα νεοκλασικά κτίρια, εκ των οποίων ξεχωρίζει το κτίριο του Δημαρχείου. Πίσω από το μνημείο του Υψηλάντη, στο δυτικό τμήμα της πλατείας, μπορεί να δει κανείς τον ανδριάντα του Α΄ βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα. Περίπου στη θέση όπου έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Όθωνα, μεταξύ των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Αμαλίας, βρισκόταν παλιότερα ένα απ’ τα σημαντικότερα κτίρια του Ναυπλίου, το Κυβερνείο, το οποίο κατασκευάστηκε, προκειμένου να στεγάσει τα γραφεία της νεοσύστατης τότε ελληνικής κυβέρνησης και την οικία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Όταν ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε τοποθετήθηκε για λαϊκό προσκύνημα, στην κεντρική αίθουσα του Κυβερνείο. Σε αυτό, διέμεινε και ο νεαρός βασιλιάς Όθωνας, όταν ήρθε στο Ναύπλιο και τότε ήταν που μετονομάστηκε σε «Βασιλικόν Παλάτιον», ενώ ο κόσμος το έλεγε «Παλατάκι», επωνυμία με την οποία είναι ακόμα γνωστό.