ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ


Το Ναύπλιο ή Ανάπλι
είναι πόλη της
Πελοποννήσου



Τα μέρη του Ναυπλίου που πρέπει να επισκεφτείτε είναι πάρα πολλά για μια τόσο μικρή πόλη και δύσκολο να αναφερθούν όλα. Γι' αυτό προσπαθήσαμε να επισημάνουμε κάποια από αυτά που πρέπει να δει όποιος επισκεφτεί το Ναύπλιο.





Δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε την ανατολή του ήλιου από την 'Ακροναυπλία' στην οποία φτάνετε από τον πεζόδρομο της 'Αρβανιτιάς'. Το κάστρο της 'Ακροναυπλίας' είναι άλλο ένα οχυρωματικό έργο που προστάτευε την πόλη.



Το Ναύπλιο προσφέρει αμέτρητα μέρη που μπορείτε να φάτε. Στον μικρό πεζόδρομο της οδού Σταϊκοπούλου θα βρείτε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες και παραδοσιακά μαγαζάκια με γλυκά. Αν προτιμάτε ψάρι, επισκεφτείτε τις ταβέρνες στην παραλία.



Για τις βραδινές σας εξόδους, υπάρχουν πολλά μικρά μπαράκια στους στενούς, παλιούς δρόμους του Ναυπλίου. Αν όμως προτιμάτε να διασκεδάσετε με ελληνική μουσική και χορό, θα βρείτε τα κατάλληλα μέρη στο δρόμο του Ναυπλίου προς τη νέα Κίο.



Το Αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος, το μουσείο λαϊκής τέχνης σ’ ένα από τα δρομάκια της προκυμαίας, το ιστορικό μουσείο στη λεωφόρο Αμαλίας, μια γκαλερί κοντά στο κεντρικό πάρκο, το μουσείο παιχνιδιών στον παλιό σταθμό των τρένων, το μουσείο του ούζου κοντά στο Παλαμήδι.

Η ιστορία του Ναυπλίου...

Η ιστορία του Ναυπλίου, ή Ναυπλία, ή Ανάπλι, χρονολογείται από τη Μυκηναϊκή εποχή. Τα ευρήματα στην περιοχή γύρω από το Ναύπλιο, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ήταν ήδη κατοικημένο από τη Μυκηναϊκή εποχή αν και, η "χρυσή εποχή" για την περιοχή, ξεκινάει από πολύ πιο πριν, από την Γεωμετρική και την Αρχαϊκή περίοδο, όταν το Ναύπλιο ήταν ιδρυτικό στέλεχος της "ομοσπονδίας κράτους και θρησκείας" της Καλαβρίας. Προς το τέλος του 17ου αιώνα, το Ναύπλιο καταστράφηκε από τον Άργο ενώ, όσοι επέζησαν βρήκαν καταφύγιο στη Μεθώνη. Αργότερα ο Άργος χρησιμοποίησε το Ναύπλιο σαν λιμάνι.

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, το Ναύπλιο γίνεται το κέντρο της τότε πολιτείας. Ο Λέων Σγουρός διορίστηκε άρχοντας του Ναυπλίου από τον τότε Βυζαντινό αυτοκράτορα, Μιχαήλ Κομνηνό. Ο Λέων Σγουρός έδωσε πολλές μάχες ενάντια στους Φράγκους αρχηγούς Βονιφάτιο Μομφερατικό και Γοδεφρίνο Βιλεαρδου?νο. Τελικά δολοφονήθηκε και τον διαδέχθηκε η σύζυγός του η οποία όμως με τη σειρά της,παρέδωσε τα δικαιώματά της στον άρχοντα της Ηπείρου, Μιχαήλ Άγγελο Κομνηνό. Τότε το Ναύπλιο χτυπήθηκε από τους Φράγκους, τους Βενετούς και τους Οθωμανούς που προσπάθησαν να κατακτήσουν την πόλη.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των επιθέσεων ήταν η οχύρωση του Ναυπλίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γύρω στην πρώτη δεκαετία του 15ου αιώνα. Χάρη σ’ αυτά τα οχυρωματικά έργα, ο Μωχάμετ ο 2ος, εγκατέλειψε τις προσπάθειες κατάκτησης της πόλης του Ναυπλίου, στην αρχή του Βενετικού-Οθωμανικού πολέμου. Το 1537 το Ναύπλιο δοκιμάστηκε από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία που κράτησε τριάμισι χρόνια. Η πολιορκία έληξε όταν, μετά από την παρέμβαση της Γαλλίας, υπογράφηκε συμφωνία παύσης της κυριαρχίας Βενετών- Οθωμανών. Το 1540 οι Βενετοί παραδίδουν το Ναύπλιο στους Οθωμανούς. Τότε πολλοί Ναυπλιώτες ακολούθησαν τους Βενετούς που επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

Οι Τούρκοι κατά την περίοδο κατοχής, έδωσαν ειδικά προνόμια στην Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία, δίνοντας στο Ναύπλιο ρόλο ηγετικό. Σ' αυτήν την περίοδο πολλοί Ναυπλιώτες επέστρεψαν στο Ναύπλιο. Ανάμεσά τους, πολλοί καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς οι οποίοι είχαν σπουδάσει στη Ρώμη και τη Βενετία. Το αποτέλεσμα ήταν η μορφωτική και οικονομική ευημερία του τόπου.
Το κάστρο του Παλαμηδίου, στην κορυφή του βράχου του Ναυπλίου, όπως και το Μπούρτζι, χτισμένο στο μικρό νησί, έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν για λεηλασίες και κατακτητές που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τα πλούτη αυτής της μικρής πόλης του Αργοσαρωνικού κόλπου. Τα πολλά και μεγαλόπρεπα κτήρια που κοσμούν την πόλη του Ναυπλίου, μας λένε ακόμα περισσότερα για την ιστορία του.

Το κτήριο του Κοινοβουλίου στην κεντρική πλατεία Συντάγματος, τα διάφορα σημεία της πόλης που μας υπενθυμίζουν την άφιξη του Ι. Καποδίστρια, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, εκεί που δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας και πολλά πολλά άλλα.....

Το παραδοσιακό ξενοδοχείο Αέτωμα βρίσκεται στο κέντρο του Ναυπλίου.